People

Cyprus Culture - People More »

Traditions

Cyprus - Traditions More »

Food

Cyprus - Food More »

Religion

Cyprus - Religion More »

Tourist Attractions

Cyprus - Tourist Attractions More »

Clothing

Cyprus - Clothing More »

 

Monthly Archives: August 2020

ANDREAS CHRISTODOULOU –

IMG_0320
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε ακόμα έναν άξιο Κύπριο της Κυπριακής Παροικίας στη Βρετανία. Τον αείμνηστο Ανδρέα Χριστοδούλου που απεβίωσε στην Λεμεσό την Κυριακή 28 Ιουνίου.
Έναν καταξιωμένον και ακούραστο ηγέτη και καθοδηγητή που έδωσε τον καλύτερο του εαυτόν όχι μόνο για το καλό της Παροικίας μας αλλά και της Κύπρου. Φιλόπατρις και δραστήριος βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα της αγάπης προς την ιδιαίτερη μας πατρίδα και η επικοινωνία μαζί της διάπλατα ανοικτή. Ο Ανδρεας Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Μακράσυκα Αμμόχωστου στις 30 του Γενάρη 1932 και μετά το δημοτικό σχολείο του χωριού του φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Με την συμπλήρωση των Γυμνασιακών του σπουδών ήρθε στην Βρετανία και σπούδασε οφθαλμολογία στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Αφού τελείωσε τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου ασκούσε με επιτυχία το επάγγελμα του. Στο Λονδίνο μπήκε αμέσως στα κοινά και έγινε μέλος της Κυπριακής Αδελφότητας, του πιο αξιόλογου σωματίου της Κυπριακής κοινότητας στη Βρετανία. Μετά την εκλογή του στο συμβούλιο ανέλαβε ως γενικός γραμματέας θέση που κατείχε για πολλά χρόνια. Η άγρια Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι 1974 είχε ως αποτέλεσμα τον ερχομό χιλιάδων προσφύγων συμπατριωτών μας στην Βρετανία που είχαν ανάγκη συμπαράραστασης και φροντίδας. Ο Ανδρέας βρέθηκε πάλι στην πρώτη γραμμή για την ενσωμάτωση και αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών όχι μόνο στην παροικία αλλά και στο Βρετανική κοινωνία. Το 1976 ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Κυπρίων Μάζουελ Χιλλ που μετονομάστηκε σε Κυπριακή Εστία Λονδίνου της οποίας υπήρξε Πρόεδρος για 30 τόσα χρόνια με πλούσιο πολιτιστικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Ήταν ένας από τους εμπνευστές και ιδρυτές του Ελληνικού Κέντρου,το στολίδι αυτό της Ελληνικής κουλτούρας, στην καρδιά του Λονδίνο και μέλος του συμβουλίου για πολλά χρόνια. Για όλες τις πιο πάνω δραστηριότητες είχε πάντοτε θερμό και ακούραστο συμπαραστάτη την σύζυγο του Λούλλα στην οποία εκφράζομαι τα βαθύτατα μας συλλυπητήρια καθώς επίσης και στα παιδιά τους, Γιώργο, Αμβρόσιο, Δέσποινα και τα εγγόνια Ανδρέα, Γιώργο, Στέφανη, Φραντζέσκα, Ευφροσύνη και Αναστασία. Αιωνία του η μνήμη.

THELMA KALYVIDES

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ μ. ΘΕΛΜΑ ΚΑΛΥΒΙΤΗ Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου ΕΣΤΙΑ Λονδίνου αποτίουν φόρο τιμής στη μακαριστή Θέλμα Καλυβίτη, που έφυγε εντελώς αναπάντεχα από τη ζωή την 31η Ιουλίου 2020. Εκφράζουν δε την βαθειά τους λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους συγγενείς της εκλιπούσας για τον αδόκητο θάνατό της. Η αξιαγάπητη Θέλμα υπήρξε ένας ενάρετος άνθρωπος και εξαιρετικός χαρακτήρας, γεμάτη αγάπη και καλοσύνη. Για δεκαετίες ολόκληρες υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του σωματείου μας. Πρόσφερε πρόθυμα τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην ΕΣΤΙΑ και πρωτοστατούσε στη διοργάνωση των πνευματικών, θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεών της. ΄Ηταν δε πάντοτε κοινωνική, ανοικτόκαρδη και φιλική με όλους. Η μ. Θέλμα αφιέρωσε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στη στήριξη, φροντίδα και περίθαλψη των γονέων της. Η ίδια μετέφερε στο τροχοκάθισμά του στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ και σε πολλές ομογενειακές εκδηλώσεις τον μ. υπεραιωνιόβιο πατέρα της Νίκο Καλυβίτη και τον φρόντιζε άριστα, μέχρι που έφυγε σε πολύ βαθειά γεράματα. Σίγουρα θα μάς λείψει πολύ η προσφορά της στην ΕΣΤΙΑ αλλά και η συντροφιά και η φιλία της. ΄Οσοι είχαμε την τιμή, τη χαρά και το προνόμιο να την γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της θα την θυμόμαστε για πάντα ως προσωποποίηση του καλού και αγαθού συνανθρώπου μας. Η κηδεία της, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα τελεσθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα την σκεπάσει. Ο Θεός να την αναπαύει στους γαλήνιους κήπους του παραδείσου. Αιωνία της η μνήμη. Στη συνημμένη φωτογραφία εικονίζεται (δεξιά) η μακαριστή Θέλμα Καλυβίτη μαζί με την μακαριστή Τούλα Φυρίλλα (αριστερά) σε μια εκδήλωση της ΕΣΤΙΑΣ. Και οι δυο τους υπήρξαν από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη της.
ΘΕΛΜΑ ΚΑΛΥΒΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΛΛΑ ΦΥΡΙΛΛΑ